2011 Beszámoló és közhasznúsági jelentés

Beszámoló

HUNCUT KKE (HUNniai CUkorzacskógyűjtők Társasága Kulturális Közhasznú Egyesülete) 2011 évéről

2010 január 7.-én jogerőre emelkedett bejegyzéssel alakult meg közhasznú egyesületünk.

A 2010-es évet, 2011 február 13.-án, a Csészényi Kávézóban tartott közgyűlésünkön értékeltük. A 2010-es év szorgos előkészítő munkájával megalapoztuk a 20011 évre tervezett II. Európai Cukros Találkozó rendezvényünket. (II.esm Balatonkenese 2011).

Itt folytattuk a „nagy” találkozónk szervezésével kapcsolatos kérdések tisztázását és a feladatok kiosztását.

A minden évben megrendezésre kerülő olasz világtalálkozóra egyesületileg szervezett útra nem volt energiánk és cserecukor anyagunk, így azon az egyesület tagjai közül páran képviselték a magyar gyűjtőtársadalmat.

A tagság és az elnökség egyetértésével ismét pályázunk az önkormányzatnál támogatásra, melyet minden évben felosztanak a helyi civilszervezetek között, pályázat útján.

II.esm Balatonkenese 2011

Több európai ország gyűjtője mellett, a teljes hazai gyűjtőtársadalom itt volt, s a 40 résztvevő, versenyző mellett több száz látogatót vonzott a rendezvényünk s a hozzá kapcsolódó verseny és kiállítás. A kiállítás július 16-tól, július 26-ig volt megtekinthető, s a találkozó július 22-23-24. napjain volt megtartva.

Az alábbi újságcikk jelent meg a Balatonkenesei Hírlapban. Aki jelen volt ezen a nagyszabású nemzetközi rendezvényen, az személyesen tapasztalta, aki pedig csak ezt a cikket olvasta, az ez alapján elképzelheti milyen remek rendezvényt tartottunk.

 

„Kenese az „édes város”

Hogy kávécukor zacskókat is lehet, sőt érdemes gyűjteni, 2008. óta tudjuk, hiszen akkor volt Kenesén az első, tagadhatatlanul meglepő és nagyon különleges kiállítás. De hogy még szépségversenyt is rendezhetünk belőlük? Most ez is kiderült a július 16-24-ig tartó, a Kultúra Házában óriási érdeklődés övezte 2. Európai Cukor Találkozó (European Sugar Meeting)  kiállítása alatt, ahol a kiállított és a versenyben részt vevő kávécukor zacskókra bárki szavazhatott. Számított tehát a zsűrin kívül a meglepően nagyszámú érdeklődő véleménye, szavazata is. A verseny nemzetközi volt, s ami a legszebb: mindez nálunk, Balatonkenesén történt, szakértő, ismert emberekből álló zsűri előtt.

A zsűri tagjai voltak: Eszményi Viktória és Heilig Gábor népszerű énekes, zenész házaspár, Ráday Mihály a neves városvédő, Jász Zoltán televíziós szerkesztő riporter és Dembinszky Tamás, az Ulmi Magyar Kulturális Egyesület tiszteletbeli elnöke, akiknek közös tulajdonsága, hogy Akarattyán, illetve Kenesén nyaralótulajdonosok, ezzel együtt, és éppen ezért, mindig boldogan vállalnak bármilyen közszereplést, s nem véletlenül nem vetik meg a kávét sem.

Tömör István polgármester és Szilágyi Tibor Kossuth és Jászai Mari-díjas színész, rendező fővédnöksége mellett zajlott a kiállítás és a találkozó.

A versenyre több országból 18 nevezés érkezett be. A helyezések a következőképpen alakultak:

  1.  Halasi csipkék sor (Pályázó: Fellegi Zsuzsa, Gyártó: Golden Pack Kft M.o.)
  2. Olasz vicces sor * Vincent van Coc     (Pályázó: Máténé Kele Irén, Gyártó:Esselunga Italy)
  3.  Kenese sor    (Pályázó: Knap Melinda, Gyártó: Golden Pack Kft M.o.)

Közönségdíj: Az Aranycsapat puzzle (Pályázó: Raáb Tibor, Gyártó: Raáb Tibor – Privát Cukor)

Aki megtekintette a kiállítást, maga is szembesült azzal, hogy a kis cukorral teli tasakok nem csupán a kávéscsésze mellé téve, kávéba szórva tesznek jó szolgálatot, hanem ennél sokkal több, fontosabb szerepet is betöltenek. Valamennyi egy-egy alkalmazott grafikai alkotás, amely szépséget közvetít, különböző információkat hordoz, nagyszerű település marketing, történelmet, kultúrát, táji és épített szépséget, vagy egyszerűen vidámságot, szellemességet csempész a kávézók asztalára.

Egyre többen tagjai a gyűjtő egyesületnek. Az ország valamennyi régiója képviselteti magát a Balatonkenesén bejegyzett társaságban. Igazi, komoly szenvedéllyé válhat azok számára, akik belekóstolnak. Az ilyen és hasonló nemzetközi találkozók kiválóan alkalmasak barátságok kötésére, ismeretek szerzésére, hiszen nem csak postai úton történhetnek a cserék, hanem utazások során, személyes találkozások alkalmával. Akiket ezek után megérintett a kávécukor zacskók édes-cukros-varázsos világa, bármikor csatlakozhatnak az egyesülethez! Örömmel várja a jelentkezőket Kovács István a sugarpanorma@gmail.comlevelezési címre.

Örvendetes, hogy településünk vezető felismerték annak jelentőségét, hogy ebben a „sportágban” egy újabb lehetőség rejlik, ami városunk idegenforgalmát erősítheti, imázsunkat színesítheti. Nem szabad elfelejteni, hogy Balatonkenese az első vidéki város, ahol annak nevezetességeit cukorsorozat is bemutatja. Gyönyörű grafikák díszítenek egy sort, szinte észrevétlenül nyújtva betekintést Balatonkenese és Balatonakarattya látnivalóiba a kávé mellett felfrissülni vágyó turistáknak.(Györgydeákné Takács Hajnalka)”

A rendezvény, és a rá való felkészülés, a reklámkampány összköltsége megközelítette a félmillió forintot, melynek nagyobb részét azt egyesület tagjai, a rendezvény fizető vendégei és az esemény szponzoráló vállalkozások, szervezetek állták, de igen jelentős volt, és nagy segítség az Önkormányzat 100.000,-Ft-os támogatása. Köszönöm az egyesület, az elnökség nevében is!

A kiállítás oly sikeres volt, hogy Németországi vendégségbe invitáltak minket, az Ulmi Magyar Kultúregyesület kiállító termébe is! Az október közepén (október 15-16-17) megrendezett kiállítás és ott tartózkodás költségét az ottani barátaink állták.

Nem sokkal ezt követően a Zuglói Cserepesház Kulturális Központ kért fel minket egybemutatkozó kiállításra, melyért némi költségtérítést is adtak egyesületünknek. (20.000,-Ft) Sajnos már csak a kiállítás lebontását követő hétvégén, november 27.-én tartottunk egy évértékelő, cserenapot a Cserepesház presszójában, így a kiállítást már a tagok nem láthatták.

Egyesületünk a cserelehetőségen fáradozva folyamatos szervező munkát végez, így megrendeléseket keres a nagyobb hazai és külföldi cukorcsomagoló cégeknek, ill. vállal kis-szériás manufakturális gyártást. Így születhetett meg a  Kenese sor mellett a Forrás Takarékszövetkezet, a Sanatmetal Kft sorozata és az egyesületi megrendelésre készült Karácsony sor.

A kiállítások és média szerepléseket követően mindig megnövekedett egyesületünk iránt az érdeklődés, és sokan ekkor figyeltek fel arra, hogy amit eddig szólóban csináltak, egy országos egyesület keretében vidámabban, könnyebben, barátok közt megtehetik. Bár volt aki elhagyta egyesületünket, de többen jelentkeztek tagnak.

Ily módon a egyesületünk tagsága a következő gyűjtőtársakból áll:

18 aktív tagunk van, Fellegi Zsuzsanna kilépett, s Dömötör Kata szüneteltetést kért.

A tavalyi évhez képest új tagjaink:

Dr.Berze István; Schwartz Lászlóné (Magdi); Náfrádi Ágnes; Thén Noémi; Kovács Anna; Dr.Szabó Péter

Az eddigi könyvelési feladatok elvégzésében ingyenes segítséget nyújtó tagtársunk távozása miatt, egy könyvelő vállalkozást kellett megbíznunk az egyesület tevékenységének kötelezően előírt pénzügyi, adó jelentéseinek elkészítésével. Ez váratlan 25 ezer forintos kiadással, de jelentős számviteli megnyugvással is jár. Elkészült a közhasznúsági jelentésünk és a 2011 évre vonatkozó adóbevallásunk is.

Ennek terjedelme a szabályzati fegyelem maximális megtartása miatt meghaladja a beszámoló kereteit, azt külön, tömörített formában csatolom a beszámolóhoz és az kerül fel majd az egyesület hivatalos honlapjára is.

Takarékossági okokból mindkettőt a honlapunkon szeretném elérhetővé tenni, de kívánságra kinyomtatom és postázom.

2012 április 02

Kovács István

HUNCUT KKE elnöke

FacebookTwitterGoogle+

Vélemény, hozzászólás?