Cukor történelem

Egy nagyon rövid tájékoztató a magyar cukor, kávécukorgyártás helyzetéről.

Magyarországon az 1945-ös háború utáni újrakezdés nem volt egyszerű, így a cukorgyártás kávécukor ágazatának megindulását az 1950-es évek közepére tehetjük. Feliratos, logózott papírba csomagolt kockacukrokkal indult meg Szerencsen, majd lassanként megjelentek a zacskós kávécukrok is.

Abban az időben még 12 magyarországi cukorgyár volt:

Ercsi, Fejér megye, 1910 – 1997

Mezőhegyes, Békés megye, 1889 – 1997

Sarkad, Békés megye, 1912 – 1998

Selyp,(Lőrinci), Heves megye, 1889 – 1999

Sárvár, Vas megye, 1895 – 1999

Ács, Komárom-Esztergom megye, 1871 – 2002

Hatvan, Heves megye, 1889 – 2004

Kaba, Hajdú-Bihar megye, 1979 – 2006

Szolnok, Jász-Nagykun-Szolnok megye, 1914 – 2007

Szerencs, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 1889 – 2008

Petőháza, Győr-Moson-Sopron megyében, 1880 – 2008

Kaposvár, Somogy megyében, ma az egyetlen működő, termelő.

Napjainkban elsősorban cukorcsomagoló (nem gyártó!) vállalkozások készítenek kávécukor zacskókat és stickeket.

Kaposváron van az utolsó cukrot előállító magyar vállalkozás.

A HUNCUT KKE megrendelésére gyártanak még cukrot több országban és hazánkban is, valamint ez az egyesület hivatalosan is vállal kis-szériás, manufaktúrálisan előállított zacskós kávécukrok létrehozását.

FacebookTwitterGoogle+

Vélemény, hozzászólás?