Egyesület

Elnökség:
Kovács István elnök
Pálfi Józsefné elnök helyettes
Dr.Berze István elnökségi tag 
Holló Márta elnökségi tag
Máténé Kele Irén elnökségi tag

 

Sokszor nekifutottam már ilyen-olyan orgánumok részére bemutatkozást írni magunkról.

Néha férfiakat megszégyenítően szószátyárként hosszan meséltem a kávécukorzacskó gyűjtésről, míg néha épp a lényeget hagytam ki, mert tömör akartam lenni.

Mit jelent a nevünk, HUNCUT KKE?

Tudomásom szerint sem Szlovákiában, sem Romániában, sem a délszláv térségben nincs önálló egyesülete a kávécukorzacskó gyűjtőknek, ezért egy, a Kárpát-medencét magába foglaló terület szervezésére készülve ajánlottam e nevet a társaimnak. A betűszó az alábbi hosszú név rövidítéseként alakult ki: HUNniai CUkorzacskó-gyűjtők Társasága Kulturális Közhasznú Egyesület. A közhasznú egyesületek átláthatóságát előíró törvény értelmében az egyesületre vonatkozó adatok, alapszabály, beszámolók, pénzügyi jelentések a „Dokumentumtár” menüpont alatt érhető el.

Megalakulásunk története már számtalanszor megjelent a különféle médiákban, de úgy illik, hogy a saját honlapunkon is elérhető lehessen ez az információ. A kezdeteket követő történésekről ejtett néhány szó és fotó elvezet napjainkig, mely után a friss híreket olvasva tájékozódhatnak az érdeklődők folyamatosan egyesületünk életéről. 1996-ban spanyolországi nyaralásra volt lehetőségem, melyet hosszú horvát, szlovén, olasz, francia országon át vezető oda és vissza úttal toldott meg a családom. Ez idő alatt sok-sok helyen volt alkalmam kávézni, s addig számomra ismeretlen formájú, csomagolású, érdekes kávécukrokat kapni. Kispénzű turistaként elraktam ezeket, mint souvenireket, mondván követhető lesz az utunk ezek alapján, s emlékeztetni fog erre a gyönyörű utazásra. A nyolcvan különböző cukor amivel hazaérkeztem, azt a gondolatot fogalmaztatta meg velem, hogy ezeket érdemes lenne gyűjteni, hiszen bizonyára nincs még egy ilyen félkegyelmű aki ezt gyűjti, s ezzel alkalmam lesz felhívni magamra a figyelmet valamilyen tévé vagy rádió műsorban. Sokáig nem igen bővült a gyűjteményem, bár itthon is lelkesen szedegettem a kávécukrokat.

Talán a 2006-os évben történt, amikor az internetre csatlakozott a családom, és kíváncsiságból keresgélni kezdtem a világhálón, találok-e hozzám hasonló hóbortos embert. Meglepetésem nem ismert határokat, amikor számtalan cukorgyűjtőre, sőt egész nagy szervezetek honlapjára bukkantam. A többi gyűjtő kezdeti lépései hozzám hasonlóan indult, és a saját magukról alkotott véleményük is megegyezett az enyémmel. (Ma már beismerem, nem tudok olyan dolgot mondani amit ne gyűjtene valaki.) Kíváncsian kutakodtam az idegen honlapokon, s próbáltam kezdetleges angol tudásommal olvasgatni a fórum oldalakon a beírásokat, amikor megpillantottam egy magyar városnevet. Debrecenből szólt hozzá, egy Suzy nevezetű valaki, (ma már tudjuk, hogy Tóthné Juhász Zsuzsanna) aki azt írta, hogy ő is gyűjti a cukorzacskókat és várja mások cserelehetőségét. Nagyot dobbant a szívem, s email levelezésbe kezdtünk, mely során hamarosan bővült a levelezési kör Pálfi Józsefné Évával, s az idő múlásával egyre többen lettünk.

2007 tavaszán az olaszországi Cento-ban megrendezésre kerülő 7.wsm (world sugar meeting = cukros világtalálkozó)való részvételem arra inspirált, hogy valamilyen szervezeti formába próbáljam tömöríteni a hazai gyűjtőtársakat, s elneveztem magunkat (lásd mint fentebb) virtuális klubnak, hiszen még személyesen soha nem találkoztunk, csak levélben cserélgettünk. Sőt elhatároztam szintén az olasz találkozó hatására, hogy a kávécukor zacskóimat kiállításokon fogom ország-világnak bemutatni. A gondolatot tett követte, de még előtte regisztráltam magam, s magamon keresztül a gyűjtő barátaimat is a Virtus című internetes újságon, kávécukor.virtus rovatcímmel. Ma, amikor frissítem ezt a bemutatkozó szöveget, sajnálattal kell megállapítanom, hogy a virtus internetes szabad újság nem létezik, az oldalai, azaz publikálásaink nem elérhetőek. Remélem sikerült valamennyi lényeges cikket megmentenünk Holló Márta gyűjtőtársammal, akivel közösen kinyomtattuk ezeket a dokumentumokat.

Itt beszámoltam az olasz út és a találkozó élményeiről, s el kezdtem hirdetni a világ első kávécukor kiállítását, melyet a VisMajor Irodalmi Kávéház és Galériában Budapesten rendeztem, mely egyben az első személyes találkozása volt a kávécukorgyűjtő társaságnak. Meg kell említsem egy sokat segítő, nagyszerű barát, gyűjtőtárs nevét. Banus Ákos, aki már ma nincs köztünk, de az akkori lelkesedése további muníciót adott a társaság megerősödéséhez.

Ezt követően a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban kerültek a falakra kávécukorzacskókat, sorozatokat bemutató „képek”, az országos Kávéházak Versenye eredményhirdetése alkalmából, mely egy újabb találkozást biztosított számunkra és az egyre növekvő számú érdeklődő részére. 2008 kora-nyári időszakára szerveztem meg az első esm (european sugar meeting = európai cukros találkozót), s innentől csak felsorolnám a különféle rendezvényeket, amelyekről archív fotóval rendelkezünk. ( A virtus elérhetőséget töröltem, hisz nem használható)

-8.wsm Ferrara ,

-Találkozó Matyiéknál ,

-A kiskunhalasiak és a csipkesor,

-Egyesületünk megalapításának első napja 2009 március 08.-án,

-Kiállítás a Hartyán-közi Iskolában, (Budapest) a föld világnapja alkalmából,

-Laurac-i –nak (Franciaország) mondott nemzetközi találkozó,

-Prágai találkozó,

-Kiskunhalasi találkozó és kiállítás,

-Kocsi cukorbemutató ,

-Balatonkenese, Honvéd üdülő-SUGALÉRIA ,

-Portugál nemzetközi cukortalálkozó Castello Branco-ban,

-Az ismételt megalakulásunk Dorogon 2009 december 6.-án, amely 2010 januárjában vált bejegyzetté, hivatalossá.

-2010-es év eleji média szereplések,

-Pieve di Cento nemzetközi cukros találkozó,

-Első cukorsorunkat adtuk ki a Magyar Várak I. néven

-Megszületett a honlapunk www.huncukor.hu néven

-2011-ben megrendeztük a II.esm Balatonkenese nemzetközi találkozónkat

Szorgalmas gyűjtögető évek következtek, várva a 3 év leteltét, amikor is az adó 1%-t is elkezdhettük gyűjteni. A létszámunk folyamatosan váltakozott a 10-től, a 22-ig. Készültek magán és céges megrendelésekre manufaktúrális szóló, és kis sorozatok. Kipróbáltuk az angol DirectSachets céget is és még a GoldenPack-kal is készíttettünk sorozatokat.

2014-ben váratlanul nagy népszerűségnek örvendve igen sok új taggal szaporodott a taglétszámunk.

Ugyan ebben az évben jogszabályi változások miatt ismét frissíteni kellett az alapszabályzatunkat, és új bejegyzésre került az egyesület. Immáron a második évünk volt, hogy százezer forint feletti 1%-ot sikerült a tagdíjunk mellett összegyűjtenünk.

Elérkezettnek láttuk az időt, hogy nagymennyiségű, színes, Olaszországban készülő saját cukorsorozatot próbáljunk kiadni. Ez a Magyar Katedrálisokat fogja bemutatni. Elsőnek a 8 legismertebbet választottuk ki, de tervezzük a többi megjelenését is, és a Magyar Várak II. sor kiadását is!

Közben a honlapunk működését biztosító szervezetet cseréltük, s ennek apropójából kerül frissítésre ezen bemutatkozó levelünk is!

Kovács István
Elnök

FacebookTwitterGoogle+

Vélemény, hozzászólás?