Kávéitalok

Kávéitalok


 

Egy kis útmutató a kávéitalok kavalkádjában. Ha nem szeretnél tudatlanul ülni a kávézók itallapja felett vagy ne adj isten bambán nézni a pincérre miközben felsorolja az általuk kínált kávé különlegességeket, javaslom, hogy fusd végig az alábbi listát.


Olasz Kávéitalok

Eszpresszósötét, ún. olasz pörkölésű, finomra őrölt babkávéból készült 25-30 ml sűrű, krémes kávé, melyet az ún. espresso eljárássalkészítenek.A jó eszpresszót krémes, vöröses-mogyoróbarna, cirmos hab az ún. “crema” koronázza.

Egy csésze eszpresszó

Doppiodupla eszpresszó egy csészében, akinek egy kevés hogy beinduljon a nap

Ristrettoa kávé esszenciája, 20 ml-be összesűrítve

Americanoazoknak, akik kicsit “hígabban” szeretik az eszpresszót. Az eszpresszó erőteljességét ízlés szerinti mennyiségű forró vízhozzáadásával tompítjuk.

Persze nem célszerű túl sok vizet hozzáadni, hiszen elveszik a kávék jellegzetes íze. Az americano az ausztrál long black gyengébb változata.

hosszú kávé, cafe americano

Lungoegy kicsit hosszabbra (kb. kétszeres mennyiségű vízzel) főzött eszpresszó, kb. 50 ml (egy jól elkészített eszpresszó kb. 25-30 ml). A francia megfelelője a café allongé, míg németülVerlangerter.

Mocha eszpresszó, kb. 50 ml csokoládészirup vagy kakaó, forró tej tetején tejszínhabbal.

Cappuccino krémes eszpresszó, habosított tej és tejhab kb. 1/3-1/3-1/3 arányú elegye. Az elnevezést a kapucinus szerzetesek öltözéke – sötétbarna csuha fehér csuklyával – ihlette.

Kapucsínó

Machiatto (mákkiáto)- eszpresszó, egy foltnyi tejhabbal a tetején, az elnevezés is innen ered, ugyanis a “macchiato” foltost jelent olaszul.

Macchiato

Latte Machiattoeszpresszó kb. 2,5 dl meleg habosított tejjel és tejhabbal a tetején

Cafe Latte 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, kb. 1 cm vastag tejhabbal a tetején

Cafe latte

Bécsi Jellegű Kávék

A bécsi jellegű kávék alapja közepesen pörkölt babkávéból készült feketekávé. A pörkölési mód innen kapta a “bécsi” elnevezést.

Melangekávé, tej és tejszín keveréke (nincs tejszínhab a tetején, atejszínt az italba keverik bele)

Kapuziner – bécsi jellegű kávé tejszínhabbal, kakóporral megszórva

A Franciák Kávéja

Cafe au Laitközepesen pörkölt, (francia pörkölésű) babkávéból készült kávé és meleg tej kb. 1-1 arányú elegye

Török Kávé

A finomra őrölt kávét hosszúnyelűsárgaréz edényben lassan,nyílt tűzön együtt főzik vízzel és cukorral (egy csésze vízhez egy teáskanál őrölt kávét adnak).

Amikor felforr leveszik a tűzről, és keveset szétosztanak a csészékbe. A maradékot visszateszik és újból felforraljákmajd elosztják a csészékbe.

Török kávé

Jeges Kávé

Egy tikkasztó nyári napon valószínűleg nem egy forró kávéital álmaink ne továbbja.

A kávé szerlemeseinek a nagy melegben sem kell lemondaniuk kedvenc italukról, hiszen számtalan jeges kávé változatot kínálnak a kávéházak de otthon is kísérletezhetünk hideg kávés csodák elkészítésével.

Frappé

A magyar kávézók jeges kávéként általában forró kávéba tett vaníliafagyit kínálnak, mely inkább desszert mint ital.

Freddo – tört jégre öntött eszpresszó vagy kapucsínó

Ausztrál Kávéitalok

Long Blackeszpresszót főznek le forró vízbe.

Flat White – kedvelt kávéital Ausztráliában és Új-Zélandon, mely nagyon hasonló a latte-hoz: 1/3 eszpresszóhoz öntünk kicsivel kevesebb gőzölt tejet mintha latte-t készítenénk.

Az eszpresszóhoz öntés előtt a gőzölt tej habját óvatos mozdulatokkal (hasonlóan a tojásfehérje hab keveréséhez piskótatészta készítésénél) összekeverjük a tejjel.

forrás: www.kavezona.hu

FacebookTwitterGoogle+

Hozzászólások

Kávéitalok — 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?