Ismertek, kevésbé ismertek, tapasztalatok.

Az elmúlt két hetet az Egyesült Államokban töltöttem, az itt szerzett tapasztalataimat szeretném megosztani veletek.

A cukortasakok beszerzésének szinte kimeríthetetlen tárházát képezik a szállodák, éttermek, gyorséttermek. A nagyobb áruházak alsó szintjén 20-40 gyorsétterem van egymás mellett. Csak végig kell sétálni és a szervízpultokról  gondtalanul válogathatunk. A közhiedelemmel ellentétben azonban kevés az egyedi márkás, céglogós termék, csak az igazán nagy, világszerte ismerteknek van, bár ezekben is találkoztam általánosan használt cukrokkal is.

A legtöbb étteremben, gyorsétteremben 5 fajta cukor és édesítőszer van kihelyezve: fehér és barna cukor, sárga ( sucralose tartalmú-többnyire Splenda ), rózsaszín ( cyclamate tartalmú- többnyire Swett’n Low ) és világoskék ( aspartamate tartalmú-többnyire Equal ) Ezek eltérő márkájúak, egyetlen étteremben találkoztam azonos márkájúval:

A fehér cukrok közül a leggyakoribb a nálunk is jól ismert Domino Sugar, aminek két változatával találkoztam, a második hátulja az itt bemutatottnak tükörképe:

Ritkább változatára egy szálodában leltem, ennek is van tükörképes kiadása is:

Kávémárkához gyártott cukor ugyancsak ritka, ebből is csak egyet találtam:

Nagyon ritka a képet tartalmazó cukor is. Ilyenből 6 darabot sikerült beszereznem, ami New England-i tájakat ábrázol:

Talán nem véletlen a fenti képek, hiszen mint megtudtam, a Domino Sugar gyárainak többsége a New England-i szövetségi államokban található. Ezek egyikét sikerült is lefényképezni a Baltimre-i öböl partján:

A barna cukrok többsége az ugyancsak jól ismert Sugar in the Raw:

A stickes kiszerelés ugyancsak nagyon ritka, az egész utamon egyetlen eggyel találkoztam:

Bemutatnám a kanadai, két (igazából több) nyelvű változatot:
Az édesítők közül az Equalokat mutatnám be, noha a többi fajtából is sokat beszereztem. Választásom azért esett erre, mert néhány hónappal ezelött már jelent meg ezekről egy cikk, és úgy vettem észre, hogy többen is gyüjtik. Az alap, mindenki által jól ismert változatokból is nüansznyi eltérésekkel 8 különbözö darabot találtam:
És most lássuk a ritkábbakat, amelyekkel csak egy-egy helyen találkoztam:
A cukortasakok grafikái rendkívül egyszerűek, igénytelenek. Az európaiak klasszisokal jobbak. Itt a tömeggyártás a lényeg, a gyűjtőkre kevésbé gondolnak.
FacebookTwitterGoogle+

Vélemény, hozzászólás?