Egekben a cukor ára – 400 forint is lehet egy kiló

A KSH adatai szerint egy év alatt átlagosan 20-30 százalékkal emelkedtek az alapélelmiszerek árai hazánkban. A cukor esetében viszont pár hét alatt közel 50 százalékos áremelkedés történt, hiszen míg év elején 220 forint körüli összegért vehettünk 1 kilogrammot, mára több helyen a 300 forintos határt is elérte az ár. Mfor.hu háttér.

 

Alaposan meglepődhettek azok, akik legutóbb a karácsony előtti akciók során még 200 forint alatt vettek cukrot, majd most a napokban ismét ilyen termékeket vásároltak valamely hipermarketben. Az olcsóbb helyeken is 260 forint lett a cukor ára, míg a kisebb boltokban immár több helyen elérte a 300 forintos szintet is. Az import magas aránya miatt az előrejelzések szerint a bolti ár akár a kilogrammonkénti 400 forintos árat is meghaladhatja, hiszen világpiaci szinten a lecsökkent élelmiszer-készletek, a magas kereslet és a hozamadatok korlátozzák az árak csökkenését.

 

Leépült a hazai termelés

A hazai cukortermelés az Európai Unió 2005-ös cukorreformjának áldozatává vált, melynek elsődleges célja a 7 millió tonnás piaci többlet eltüntetése volt. Azok a gazdák, akik a lecsökkentett árak miatt nem tudták gazdaságosan továbbművelni a termesztést, és felhagytak a tevékenységgel, támogatásban részesültek a növényváltás elősegítése érdekében. Míg hazánkban a reform előtt 59 250 hektáron folyt cukorrépa termesztés, mára csupán 13 ezer hektár a betakarított termőterület. Ez együtt járt azzal is, hogy a rendszerváltás idején még működő 12 cukorgyárból mára csupán egyben folyik termelés, ami a hazai szükségletek csupán egyharmadát képes kielégíteni az itthon megtermelt répából. A többi import késztermékkel, illetve behozott cukor hazai csomagolásával van fedezve, ezért a világpiaci változások fokozottabban érvényesülnek a bolti árakban.

Csökkent az EU termelése is

2010-ben a cukorkibocsátás az Európai Unióban 7 százalékkal csökkent, 16,2 millió tonnára az előző évhez képest, és a csökkenés a kvóta feletti cukortöbbletben is megmutatkozik. Ennek ellenére a következő gazdasági évre a kiviteli kvótát 350 ezer tonnával emelnék, mely egyes szakemberek szerint hiány kialakulásához vezetne a piacon.

Ugyanakkor a jelenleg cukorkvótával nem rendelkező Írország tervét, hogy cukorrépát termesszen cukor előállítás céljából, elutasította az Unió, és helyette azt javasolta, hogy a bioetanol gyártására történő felhasználás lehetőségét fontolják meg.

Egekben a nemzetközi árak

Miután tavaly év végén 30 éves csúcsot döntött a cukor világpiaci ára, az emelkedő trend idén tovább folytatódott és folytatódhat a későbbiekben is, hiszen immáron ez lehet a negyedik olyan év, amikor a cukor kereslete meghaladja a kínálatot. A cukor tőzsdei jegyzése január végén a londoni árutőzsdén márciusi határidőre tonnánként 811 dollár volt. Miután a világpiaci helyzet a hazai árakban is megmutatkozik: egyelőre nem sok remény van arra, hogy 300 forintnál megállna a cukor bolti ára.

Az élelmiszerárak növekedésének legfőbb kiváltói az időjárás és a spekulációs tevékenységek. Mivel 2010-ben világszerte súlyos csapások érték a mezőgazdasági termelőket, a realizált terméshozamok elmaradtak a várttól. A probléma azonban ennél összetettebb. Egyrészt a Föld gyarapodó népessége fokozatosan a keresletet növeli, például Kína tavaly az előző évi mennyiségéhez képes 60 százalékkal többet importált. Másrészt az élelmiszerek alternatív felhasználása szintén felborítja a kereslet és kínálat egyensúlyát, hiszen az elmúlt években jelentős mértékben növekedett az USA bioetanol felhasználása is, melynek előállításához kukorica mellett cukorszirupra is szükség van.

Csökkenő globális kínálat

Tekintve, hogy a világ cukorkészletei folyamatosan ürülnek, már több ország exportkorlátozásokat vezetett be. A kínálati oldal növelése ugyanis problémákba ütközik, hiszen míg a világ legnagyobb termelőjét Brazíliát aszályos időszakok sújtották, valamint a betakarítást nehezítő esőzés is csökkentette a termésmennyiséget, addig jelenleg az indonéziai ciklonveszély, valamint a kínai területeket sújtó szárazság jelent veszélyt a hozamokra.

A szakemberek és az elemzők legenyhébb véleménye szerint is riasztó a jelenleg kialakult veszélyes helyzet, hiszen szerencsétlen körülmények között a gazdasági válságot könnyen élelmiszerválság követheti.

Székely Sarolta

mfor.hu

FacebookTwitterGoogle+

Vélemény, hozzászólás?