Drága édes élet – Folyamatosan emelkedik a cukor ára

Népszava-Online

2011.02.26. 06:43

A szakemberek szerint az év hátralévő részében tovább drágul – írta a szombati Népszava. Emiatt nyilván többet kell majd fizetni a cukrászati, édesipari termékekért.

Az uniós “cukorreform” kvótákat ír elő az egyes tagországok számára, ami végül azzal a következménnyel jár, hogy mára Magyarországon a fél tucat helyett egyedül a Magyar Cukor Zrt. kaposvári üzeme gyárt cukrot. Magyarországon évente több mint 300 ezer tonna cukor fogy, s ebből a kvóta alapján 105 ezer tonnát gyártunk, s jelentős mennyiséget mi is kereskedőktől vásárolunk – nyilatkozta a lapnak Fábián Zoltán, a cég kereskedelmi igazgatója.

Legalább 200 ezer tonna cukor külföldről érkezik, a szállítási költséggel megemelt áron. A cukrot többnyire euróért szerzi be a Magyar Cukor Zrt. és a hazai nagykereskedők is, így a forint�euró árfolyam is mozgatja az árakat. Mindezt tetézi, hogy a világkereskedelemben mára cukorhiány alakult ki. Az egyik legnagyobb termelő, Brazília – az észak-afrikai politikai válság miatti olajhiánytól tartva – alig exportál nádcukrot, abból inkább bioetanolt gyárt, elsősorban a városi közösségi közlekedés számára. Ausztráliában az évszázad esőzései, az árvizek, a nagy kiterjedésű tüzek mintegy 2 millió hektáron pusztították el a cukornádültetvényeket. A világkereskedelemben kialakult cukorhiány másik oka Kína, India gazdasági növekedése, az ezzel járó életszínvonal-emelkedés, a növekvő cukorfogyasztás. A kőolaj árának növekedése az energiaigényes cukoripar költségeit ugyancsak hátrányosan érinti � mondta el a szakember.

Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. mezőgazdasági vezérigazgatója még hozzátette: az évtized közepén még 40 ezer hektáron termesztettek a gazdák cukorrépát. Ez a vetésterület mára 14-15 ezer hektárra csökkent. Ezt a területet a zrt. 80 százalékban leszerződte, és vélhetően a fennmaradó területre is megkötik a megállapodást.

 

FacebookTwitterGoogle+

Vélemény, hozzászólás?