Rólunk

Sokszor nekifutottam már ilyen-olyan orgánumok részére bemutatkozást írni magunkról.
Néha férfiakat megszégyenítően szószátyárként hosszan meséltem a kávécukorzacskó gyűjtésről, míg néha épp a lényeget hagytam ki, mert tömör akartam lenni. Miután ezt az írást a saját honlapunk vezércikkének szánom, szeretném a gyűjtőtársak kontrolljának alávetni. Megküldöm az egyesület tagjainak, s véleményeiket beleépítve kívánom megjelentetni.

Mit jelent a nevünk, HUNCUT KKE?

Tudomásom szerint sem Szlovákiában, sem Romániában, sem a délszláv térségben nincs önálló egyesülete a kávécukorzacskó gyűjtőknek, ezért egy, a Kárpát-medencét magába foglaló terület szervezésére készülve ajánlottam e nevet a társaimnak. A betűszó az alábbi hosszú név rövidítéseként alakult ki: HUNniai CUkorzacskó-gyűjtők Társasága Kulturális Közhasznú Egyesület. A közhasznú egyesületek átláthatóságát előíró törvény értelmében az egyesületre vonatkozó adatok, alapszabály, beszámolók, pénzügyi jelentések a „hivatalos” gomb alatt érhetők el.

Megalakulásunk története már számtalanszor megjelent a különféle médiákban, de úgy illik, hogy a saját honlapunkon is elérhető lehessen ez az információ. A kezdeteket követő történésekről ejtett néhány szó és fotó elvezet napjainkig, mely után a friss híreket olvasva tájékozódhatnak az érdeklődők folyamatosan egyesületünk életéről.1996-ban spanyolországi nyaralásra volt lehetőségem, melyet hosszú horvát, szlovén, olasz, francia országon át vezető oda és vissza úttal toldott meg a családom. Ez idő alatt sok-sok helyen volt alkalmam kávézni, s addig számomra ismeretlen formájú, csomagolású, érdekes kávécukrokat kapni. Kispénzű turistaként elraktam ezeket, mint souvenireket, mondván követhető lesz az utunk ezek alapján, s emlékeztetni fog erre a gyönyörű utazásra. A nyolcvan különböző cukor amivel hazaérkeztem, azt a gondolatot fogalmaztatta meg velem, hogy ezeket érdemes lenne gyűjteni, hiszen bizonyára nincs még egy ilyen félkegyelmű aki ezt gyűjti,  s ezzel alkalmam lesz felhívni magamra a figyelmet valamilyen tévé vagy rádió műsorban.  Sokáig nem igen bővült a gyűjteményem, bár itthon is lelkesen szedegettem a kávécukrokat.

Talán a 2006-os évben, amikor az internetre csatlakozott a családom, kíváncsiságból keresgélni kezdtem a világhálón, találok-e hozzám hasonló hóbortos embert. Meglepetésem nem ismert határokat, amikor számtalan cukorgyűjtő, sőt egész nagy szervezetek honlapjára bukkantam. A többi gyűjtő kezdeti lépései hozzám hasonlóan indult, és a saját magukról alkotott véleményük is megegyezett az enyémmel. (Ma már beismerem, nem tudok olyan dolgot mondani amit ne gyűjtene valaki.) Kíváncsian kutakodtam az idegen honlapokon, s próbáltam kezdetleges angol tudásommal olvasgatni a fórum oldalakon a beírásokat, amikor megpillantottam egy magyar városnevet. Debrecenből szólt hozzá, egy Suzy nevezetű valaki, (ma már tudjuk, hogy Tóthné Juhász Zsuzsanna) aki azt írta, hogy ő is gyűjti a cukorzacskókat és várja mások cserelehetőségét. Nagyot dobbant a szívem, s email levelezésbe kezdtünk, mely során hamarosan bővült a levelezési kör Pálfi Józsefné Évával, s az idő múlásával egyre többen lettünk.

2007 tavaszán az olaszországi  Cento-ban megrendezésre kerülő 7.wsm (world sugar meeting = cukros világtalálkozó)való részvételem arra inspirált, hogy valamilyen szervezeti formába próbáljam tömöríteni a hazai gyűjtőtársakat, s elneveztem magunkat (lásd mint fentebb) virtuális klubnak, hiszen még személyesen soha nem találkoztunk, csak levélben cserélgettünk. Sőt elhatároztam szintén az olasz találkozó hatására, hogy a kávécukor zacskóimat kiállításokon fogom ország-világnak bemutatni. A gondolatot tett követte, de még előtte regisztráltam magam, s magamon keresztül a gyűjtő barátaimat is a Virtus című internetes újságon, kávécukor.virtus rovatcímmel.

Itt beszámoltam az olasz út és a találkozó élményeiről, s el kezdtem hirdetni a világ első kávécukor kiállítását, melyet a VisMajor Irodalmi Kávéház és Galériában Budapesten rendeztem, mely egyben az első személyes találkozása volt a kávécukorgyűjtő társaságnak. Meg kell említsem egy sokat segítő, nagyszerű barát, gyűjtőtárs nevét. Banus Ákos, aki már ma  nincs köztünk, de az akkori lelkesedése további muníciót adott a társaság megerősödéséhez.

Ezt követően a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban kerültek a falakra kávécukorzacskókat, sorozatokat bemutató „képek”, az országos Kávéházak Versenye eredményhirdetése alkalmából, mely egy újabb találkozást biztosított számunkra és az egyre növekvő számú érdeklődő részére. 2008 kora-nyári időszakára szerveztem meg az első esm (european sugar meeting = európai cukros találkozót), s innentől csak felsorolnám a különféle rendezvényeket, amelyekről archív fotóval rendelkezünk.

-8.wsm Ferrara (http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=40904)
-Találkozó Matyiéknál (http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=55678)
-A kiskunhalasiak és a csipkesor
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=63793)
-Egyesületünk megalapításának első napja 2009 március 08.-án
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=65556)
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=65415)
-Kiállítás a Hartyán-közi Iskolában, (Budapest) a föld világnapja alkalmából.
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=68297)
-Laurac-i (Franciaország) mondott nemzetközi találkozó
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=69315)
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=69362)
-Prágai találkozó (http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=72724)
-Kiskunhalasi találkozó és kiállítás
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=74671)
-Kocsi cukorbemutató (http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=74867)
-Balatonkenese, Honvéd üdülő-SUGALÉRIA
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=74787)
-Portugál nemzetközi cukortalálkozó Castello Branco-ban
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=77931)
-Az ismételt megalakulásunk Dorogon (http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=82572)
-2010-es éveleji média szereplések
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=85992)
-Pieve di Cento nemzetközi cukros találkozó
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=88832)
(http://www.kavecukor.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=89075)

FacebookTwitterGoogle+

Vélemény, hozzászólás?